Επίσκεψη του Υφυπουργού Έρευνας και Ανάπτυξης κου Δήμα και του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κου Καλαφάτη

Αγαπητά Μέλη,

Το Σάββατο 3/7/2021 μας επισκέφθηκε στα γραφεία μας ο Υφυπουργός Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Χρίστος Δήμας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη. Την ίδια μέρα ακολούθησε ξενάγηση από τον Πρόεδρο του Σωματείου Γιώργο Βλαχογιάννη στις εγκαταστάσεις μας, στην ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.

Έμειναν έκπληκτοι από τον τεχνολογικό πλούτο που αντίκρισαν και από την ιστορία που τα συνοδεύει,  που αποτελούν ένα ταξίδι στο χρόνο και στην τεχνολογική ιστορία της χώρας. Ο κ. Βλαχογιάννης  συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δ.Σ. και το Σωματείο και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν.

Όπως ανέφερε και ο κ. Καλαφάτης :
《Κρυμμένος θησαυρός στη δυτική πλευρά της πόλης περιμένει να τον αναδείξουν. Το χάρτη με το «Χ» μου έδωσαν οι «Φίλοι του Ιδρύματος – K.Δ.E.M.T. (NOHΣIΣ), πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» και σήμερα, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ ξανά το χώρο, αυτήν τη φορά με τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα  και να δω ξανά από μόντεμ και κομπιούτερ της δεκαετίας του ’90 ως αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’60.
Στόχος μας από εδώ και στο εξής είναι να βρεθεί ο τρόπος ανάδειξης όλων αυτών των τεχνολογικών ειδών, των οποίων η θέση είναι, πλέον, στο… μουσείο, με τη δημιουργία μιας εστίας προαγωγής της τεχνολογίας στα δυτικά.》

Ο κ. Δήμας αναφέρει μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του :
《Ξεναγήθηκα σήμερα στο κλειστό επί χρόνια Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελούσε έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα για την πόλη. Προσέφερε στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχα την ευκαιρία να δω από κοντά έναν σπάνιο, συλλεκτικό πλούτο με εκθέματα ιστορικής αξίας: Στο Μουσείο μπορεί κανείς να βρει από παλαιούς υπολογιστές, γραφομηχανές, αυτοκίνητα μέχρι τηλεφωνικά κέντρα, τυπογραφεία, κλωστοϋφαντουργικές μηχανές, τηλεγράφους και πολλά άλλα «μηχανήματα» ιστορικής αξίας που αποτελούν κειμήλια.
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στοιβαγμένα στο παλαιό Μουσείο Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Ωραιοκάστρου.
Στην επίσκεψη παρευρέθηκε επίσης και ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης . Ευχαριστώ πολύ τους φίλους του Ιδρύματος – K.Δ.E.M.T. (NOHΣIΣ), πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» για την πρόσκληση και την ξενάγηση που αποτέλεσε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο που σου δίνει την δυνατότητα να συνειδητοποιήσεις την εξέλιξη της τεχνολογίας από το παρελθόν προς το μέλλον.》

Το Δ.Σ. του Σωματείου κατά την συνάντηση με τον κύριο Δήμα στα γραφεία του Σωματείου στο ΝΟΗΣΙΣ , του δώρισε μια σειρά παλαιότερων εκδόσεων του, που έχουν σχέση με τα εκθέματα και τις δραστηριότητες του στα  χρόνια της λειτουργίας του.  Στη συζήτηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Σιγάλας μαζί με τον κ. Γεν. Διευθυντή κ. Κοντονικολάου.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου  αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις του Σωματείου και του Ιδρύματος, τις οποίες επιθυμούμε να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε προς όφελος και των δύο φορέων και ιδιαίτερα ότι αφορά τη συντήρηση και την ανάδειξη των εκθεμάτων που παραχωρήθηκαν προς το Ίδρυμα αλλά παραμένουν επί χρόνια αναξιοποίητα.

Ο κ. Δήμας ενδιαφέρθηκε για την ιστορία του Σωματείου και, κοιτώντας τις φωτογραφίες που βρίσκονται στο γραφείο  μας ,  ζήτησε περισσότερες πληροφορίες. Τις έδωσε ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Γκαβέζος, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο, μέσα σε λίγα λεπτά, την ιστορία του Σωματείου από την ίδρυση του μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΚΔΕΜΤ – ΝΟΗΣΙΣ.

Επίσης, ανακοινώσαμε στον Υφυπουργό ότι το Σωματείο θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην 85η Δ.Ε.Θ. με επιλεγμένα εκθέματα ,  προσκαλώντας τον να μας τιμήσει και εκεί με την παρουσία του.

Ευχόμαστε αυτές οι συναντήσεις να δώσουν ένα νέο ξεκίνημα και μια νέα πνοή,  λύνοντας βασικά προβλήματα χρόνων.

Με εκτίμηση το Δ.Σ

Κοινοποίηση
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο